ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - Μύθοι και πραγματικότητα

  1. Συμφέρει όλους η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων;

    Δεν υπάρχει μία και μόνη απάντηση!! Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θέλει εξατομικευμένη συμβουλευτική, με προσοχή σε όλες τις παραμέτρους. Άλλες οι παράμετροι ενός μικρού συστήματος ανταλλαγής ενέργειας (net metering), άλλο η επένδυση σε ένα σύστημα για εμπορία ρεύματος. Λόγω της μεγάλης αστάθειας των τιμών ενέργειας είναι ουσιώδες κάθε επαγγελματίας , αλλά και κάθε ιδιώτης που θέλει να προστατευτεί από την ενεργειακή αστάθεια, για να είναι ανταγωνιστικός στο μέλλον (αν πρόκειται για επιχειρήσεις) ή αν θέλει να διατηρήσει το επίπεδο διαβίωσης του, να ερευνήσει τις δυνατότητες που του παρέχουν τα φωτοβολταϊκά στη παραγωγή ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει εναλλακτική μορφή παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας που να ταιριάζει απόλυτα σε κτήρια όπως τα φωτοβολταϊκά.

  2. Μπορούν να τοποθετηθούν παντού τα φωτοβολταϊκά συστήματα;

    Όχι! Πέρα από τεχνικά ζητήματα, υπάρχουν νομικά - πολεοδομικά κωλύματα ή αδυναμία συμφωνίας των δικαιούχων των γηπέδων εγκατάστασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πολυκατοικίες, όπου είτε λόγω έλλειψης χώρου στη ταράτσα, είτε λόγω ασυμφωνίας όλων των ιδιοκτητών (ακόμα και αν πρόκειται για να απαλλαγούν από το κοινόχρηστο λογαριασμό ρεύματος) δεν γίνονται οι εγκαταστάσεις.

  3. Πώς θα πάρω επιδότηση;

    Είναι η πλέον συνήθης, αλλά και η πλέον άκαιρη αρχική ερώτηση που μας γίνεται καθημερινά.

    ΠΡΩΤΟΝ: πρέπει να δούμε αν μπορεί το έργο να αδειοδοτηθεί. Υπάρχουν τεχνικά, νομικά και πολεοδομικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Μπορεί λοιπόν να μην μπορεί το έργο να αδειοδοτηθεί για κάποια αιτία ή να αδειοδοτείται με δυσμενής όρους.

    ΔΕΥΤΕΡΟΝ: πρέπει να να μελετηθεί το μέγεθος του έργου, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, δηλαδή τα οικονομικοτεχνικά στοιχεία του έργου.

    ΤΡΙΤΟΝ: ανάλογα με τους όρους του όποιου προγράμματος επιδότησης (και εφόσον υπάρχει) να δούμε τι ακριβώς μπορεί κάποιος να λάβει.

    Αν δεν υπάρχουν τα πρώτα δύο βήματα, το τρίτο είναι απολύτως άκαιρο να συζητηθεί στα πλαίσια μίας σοβαρής συμβουλευτικής!

  4. Πώς υπολογίζεται η ετήσια κατανάλωση ρεύματος για το πρόγραμμα ανταλλαγής ενέργειας (net metering);

    Χρειαζόμαστε τους εκκαθαριστικούς -όχι τους έναντι- λογαριασμούς (στις οικίες εκδίδονται συνήθως ανά τετράμηνο, στους επαγγελματίες ανά μήνα ανάλογα τη σύμβαση) ενός έτους, ώστε να αθροίσουμε τις καταναλισκόμενες Kwh. Μπορείτε να τους βρείτε και ηλεκτρονικά στις εφαρμογές των παρόχων ρεύματος. Ανάλογα την περιοχή, τα χαρακτηριστικά του συστήματος, τις ιδιαιτερότητες του σημείου εγκατάστασης και πιθανές μελλοντικές προβλέψεις (π.χ εγκατάσταση αντλίας θερμότητας, ηλεκτρικό αυτοκίνητο κ.λπ.) υπολογίζουμε το μέγεθος της εγκατάστασης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης στο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. από τον ενδιαφερόμενο προσωπικά, δεν τον απαλλάσσει από την υποχρέωση υποβολής ΟΛΩΝ των δικαιολογητικών στο τέλος της διαδικασίας. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ. Απλώς αντί η υποβολή και ο έλεγχος να γίνεται στην αρχή, θα γίνεται στο τέλος της διαδικασίας.

Συνεπώς όταν σπεύδουν οι ενδιαφερόμενοι να αιτούνται για εγκατάσταση φ/β χωρίς να είναι απόλυτα σίγουροι και ενημερωμένοι για τα νομικά και πολεοδομικά θέματα, ενδέχεται να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων και καθυστερήσεων στο τέλος της διαδικασίας. Είναι ιδιαίτερα σύνηθες να υπάρχουν, είτε μικρότερα, είτε μεγαλύτερα ζητήματα προς διευθέτηση στις αδειοδοτήσεις, ακόμα και αδυναμία αδειοδότησης για νομικούς - πολεοδομικούς λόγους!!

Συνιστούμε την συγκέντρωση όλων των βασικών απαιτούμενων δικαιολογητικών ΠΡΙΝ την αγορά εξοπλισμού, την πληρωμή παραβόλων κ.λπ.